Generaliseret angst, panikangst og OCD

17 august 2019 Astrid Pedersen
Generaliseret angst, panikangst og OCD

Oplever du ofte at blive overmandet af en helt uforklarlig fornemmelse af panik? Kommer anfaldene som et lyn fra en klar himmel – og ofte uden nogen som helst grund? Og oplever du ofte en frygt for at gå uden for en dør, simpelt hen fordi du ikke ved hvor eller hvornår det næste anfald vil optræde?

Så lider du sandsynligvis af det, man kalder panikangst. I modsætning til generaliseret angst, som ligger og ruger i baggrunden konstant, rammer panikangst pludseligt og med fuld kraft. Mennesker, som lider af panikangst, har ofte samtidig generaliseret angst, idet ”angsten for angsten” medfører konstant og opslidende uro.

Generaliseret angst – når bekymringen tager overhånd

Generaliseret angst er karakteriseret ved konstant bekymring og uro. Lider du af generaliseret angst, vil din hverdag være præget af bekymringer omkring økonomi, klimaet, din egen eller nære venner eller familiemedlemmers sygdom og død, eller forestående ulykker og katastrofer.

Mennesker med generaliseret angst oplever symptomer så som tankemylder, hjertebanken, koncentrations besvær og hukommelsestab. Og det kan være rigtig svært at føre en almindelig tilværelse, når alting pludselig bliver genstand for bekymring og tvangstanker.

Overdreven kontroltrang med OCD

OCD er ikke, som mange tror, den lille bekymring om hvorvidt vi nu fik låst døren eller slukket for ovnen inden vi tog hjemmefra. Svær OCD er kendetegnet ved tvangstanker og ditto handlinger, som styrer hele den ramtes hverdag. Måske skal en OCD ramt person tilbage og tjekke sin dør tyve gange, før det rigtig ”gælder”. Og hvis der optræder flere af den slags handlinger på en dag, bliver det hurtigt voldsomt. Hvis du har mistanke om, at du lider af en form for angst – eller måske flere angst typer i kombination – bør du ikke tøve med at konsultere en specialist.

Du kan læse mere om angst og angst behandling på angstekspert.dk

Flere nyheder